Ga terug naar overzicht Woonvormen

Alleen wonen

Alleen wonen is een hele uitdaging. Het vraagt veel voorbereiding en energie. Denk goed na over deze beslissing en bereid je goed voor. 

Voorbereiding

Als je er over nadenkt om alleen te gaan wonen, maak dan een lijstje op met zaken die je kan voorbereiden.

 • Wat zal mijn inkomen zijn?
 • Hoeveel zal het ongeveer kosten om alleen te wonen?
 • Waar zou ik willen wonen?
 • Wat is er in de buurt aanwezig van winkels, clubs, verenigingen, … ?
 • Wat vind ik dat zeker aanwezig moet zijn in het appartement/huis/studio dat ik ga huren/kopen?
 • Wat zie ik als voordelen en als nadelen van alleen wonen?
 • Heb ik begeleiding nodig bij de overstap en van wie?
 • Heb ik al een aantal huishoudelijke vaardigheden onder de knie die van pas zullen komen?
 • Wat zal er veranderen op administratief vlak (eigen aansluiting mutualiteit, stop kindergeld?, adresverandering, …)?
 • Wil ik iets kopen of huren?
 • Welke twijfels heb ik nog en met wie kan ik hierover praten?
 • Hoe staan mijn ouders of andere naasten tegenover het idee dat ik alleen ga wonen?
 • Waarvoor kan ik in het begin nog op anderen beroep doen (was, strijk, eten, …)?
 • Welke huisraad en meubels heb ik en wat moet ik nog aankopen?

Welk budget je kan besteden bepaalt naar welk soort woonst je zoekt en of je gaat huren of kopen. Een budgetplan opmaken is daarom interessant. Doe dit samen met bijvoorbeeld iemand van je bank of je ouders. Zij hebben een goed zicht op de verschillende kosten.

Indien je wil kopen, zal je op zoekmoeten gaan naar de bank die jou de beste hypothecaire lening kan aanbieden. Als je weet hoeveel geld je kan lenen en hoeveel geld je zelf kan inbrengen, weet je welk budget je hebt om een appartement of huis te kopen.

Kijk na of je recht hebt op een Vlaamse sociale lening. Dit soort lening is goedkoper dan een gewone lening bij de bank, maar het is belangrijk dat je je goed informeert over zowel de voor-en nadelen.

Zelfstandig gaan wonen is een grote stap maar het wil niet zeggen dat je je oude leven volledig achter je moet laten. Wanneer je een goed contact hebt met je ouders of de mensen waar je voordien mee samenwoonde, kan je hen nog steeds gaan bezoeken of samen leuke dingen doen.

Links:

Hier vind je meer informatie over sociale leningen:
http://www.socialeleningen.be/nl_BE/home.html .  
http://www.vlaamswoningfonds.be/

Op zoek naar een woonst

Denk na waar je wil wonen. Kies een aantal dorpen of steden, rekening houdend met de afstand tot je ouderlijk huis, je studies, je werk, je vrienden, en je hobby.

Denk na over wat je belangrijk vindt aan je toekomstige woonst:

 • Kijk na of je plaats hebt om je fiets of auto veilig weg te zetten.
 • Hoeveel kamers wil je?
 • Wil je een terras of tuin?
 • Wat verwacht je van de keuken, badkamer, … ?
 • Wat is je budget per maand?
 • Wil je ruimtes met anderen delen of liever alles privé?

Je hebt verschillende manieren waarop je een woonst kan zoeken:

 • Via een vastgoedwebsite
 • Via een makelaar
 • Rondrijden en kijken waar borden uithangen van ‘te huur’ of ‘te koop’
 • Laat weten aan vrienden, kennissen, familie dat je op zoek bent naar een woonst. Zij kunnen mee uitkijken voor jou. 

Aandachtspunten

Er zijn verschillende aandachtspunten waarop je zeker moet letten als je een woning of appartement huurt. Je kan deze checklist gebruiken om na te gaan of de woonst in orde is.

Kosten bij huren

Hieronder vind je een overzicht van kosten waarmee je rekening moet houden:

- Huur en huurlasten en huurwaarborg

- Verzekeringen

- Andere kosten zoals internet, verplaatsing, maaltijden, studiemateriaal, uitgaan

HUUR

De huur hangt af van de stad, de buurt, de oppervlakte en het type eigendom. De huur moet maandelijks worden betaald, zelfs als je er gedurende bepaalde periodes niet verblijft. 

De huur schrijf je van je rekening over op die van de eigenaar. Als je wil dat dit automatisch gebeurt, vraag dan aan je bankier om hier een doorlopende opdracht van te maken. Bij onlinebanking kan je zelf een doorlopende opdracht instellen.

HUURLASTEN

De huurlasten ben je bovenop de huur verschuldigd:

- Gemeenschappelijke lasten (bv. onderhoud en verlichting van het trappenhuis, de inkomhal, …)

- Individuele lasten (bv. je verbruik aan water, aardgas, elektriciteit en internetaansluiting)

In de meeste huurovereenkomsten staat een forfaitair bedrag (een vast bedrag dat elke maand hetzelfde blijft). Betaal je het water- en energieverbruik op individuele basis, dan moet de eigenaar jou op het einde van de huurovereenkomst teruggeven wat je teveel betaalde of je een extra bedrag aanrekenen op basis van de facturen die hij ontving.

HUURWAARBORG

De huurwaarborg (of onderpand) is een som geld die je aan de verhuurder moet storten op het moment dat je start met huren. Meestal wordt minimaal één maand huur gevraagd.

Met de huurwaarborg dekt de eigenaar zich in tegen eventuele huurachterstanden of schade die jij als huurder veroorzaakt. Als er bijvoorbeeld schade is, krijg je je waarborg niet volledig terug. Blokkeer de huurwaarborg op een rekening op jouw naam (regelen via de bank), zodat je kapitaal en intresten kan recupereren op het einde van de huurperiode.

VERZEKERINGEN

In de meeste huurcontracten staat dat je een verzekering moet afsluiten die jouw aansprakelijkheid als huurder dekt. Eventuele schade (brand, waterschade, glasbreuk,…) die je per ongeluk zou toebrengen of door anderen wordt toegebracht wordt daarmee vergoed.

ANDERE KOSTEN

Houd rekening met eventuele andere kosten: 

- Belastingen (verblijfsbelasting of belasting op een tweede verblijf naargelang de gemeente, huisvuilophaling)

◦ Internetaansluiting (indien niet inbegrepen in de huurlasten)

◦ Verplaatsingsonkosten

◦ Maaltijden

◦ Cadeautjes

◦ Uitgaan

◦ Hobby's

◦ ...

Kosten bij kopen

Bij het kopen van een appartement of huis, komen meer kosten kijken dan wanneer je huurt:

◦  Lening en eigen inbreng

◦  Registratierechten en notariskosten

◦  Verzekeringen

LENING EN EIGEN INBRENG

Je beslist om een appartement of huis te kopen. Het bedrag dat je zelf al hebt en wil investeren in je woning, de eigen inbreng, betaal je bij de aankoop.

Die eigen inbreng is vaak niet genoeg om een woning te kopen. Voor je een woonst koopt, ga je langs bij banken om te kijken waar je de beste hypothecaire lening kan afsluiten. Hoeveel je per maand aan de bank moet betalen hangt af van de grootte van het bedrag dat je wil lenen bij de bank en de rentevoet. Vergelijk voorstellen van verschillende banken, want er kunnen grote verschillen bestaan, ook al beweert een bankier dat zijn voorstel het beste is. Als je twijfelt,  betrek dan iemand die je vertrouwt bij deze beslissing.

Wanneer je een sociale lening aangaat, zal het bedrag per maand lager liggen dan bij een gewone hypothecaire lening.

REGISTRATIERECHTEN EN NOTARISKOSTEN

Bij het kopen van een woonst moet je langs een notaris gaan om de aankoop officieel vast te leggen. Hiervoor wordt een vergoeding gevraagd. Deze registratiekosten komen bovenop de aankoopprijs van het appartement/huis.

De loonkost van de notaris is niet inbegrepen in de registratiekosten. Dit komt dus ook nog eens bovenop de aankoopprijs en de registratiekosten.

VERZEKERINGEN

Brandverzekering, familiale verzekering en schuldsaldoverzekering zijn de meest voorkomende verzekeringen die mensen afsluiten wanneer ze een appartement of huis kopen. Vraag bij de bank waar je een lening afsluit of ze deze aanbieden. Sommige banken verplichten om de verzekering bij hen te nemen als je een lening aangaat bij hen.

Links:

Op deze websites vind je informatie over de kosten bij de aankoop van een woning:

http://www.hoeveelkostmijnhuis.be/

http://www.belgium.be/nl/huisvesting

De buurt verkennen

Leer de buurt kennen. Zoek waar winkels, parken, bushaltes en andere nuttige plekken zijn. Dit kan je doen door te wandelen of te fietsen door je buurt, of via internet.
Schat in hoe lang je erover doet om op bepaalde plaatsen (bv. winkel, bakker, bushalte, …) te geraken. Zoek uit hoe lang je onderweg bent naar je school of je werk, je ouders, etc. Zo kan je je dag beter plannen en weet je hoe laat je thuis moet vertrekken om op tijd te zijn.

Sociaal contact

Wanneer je verhuisd bent en gewend bent aan je nieuwe leven, kan het interessant zijn om nieuwe contacten te leggen. Als er in je nieuwe buurt dingen georganiseerd worden zoals avondlessen, kooklessen, muzieklessen, sportlessen, … kan je uitzoeken wat jij graag doet en kan je zo nieuwe mensen leren kennen.

Ga je ook eens voorstellen bij je buren. Dit doe je door bij hen aan te bellen, jezelf voor te stellen en te zeggen dat je hier recent bent komen wonen. Als je een van je buren daarna tegenkomt kan je hen begroeten en vragen hoe het gaat.

Om relaties te onderhouden die je had van voor je verhuisde, kan je bellen, mailen of sms’en om te vragen hoe het met hen gaat en om eventueel eens af te spreken.

Vrijetijdsbesteding

Als je alleen woont, ben je vaker alleen thuis. Een hobby kan ervoor zorgen dat je niet te eenzaam wordt en dat je vrije momenten kan opvullen.

Meer informatie vind je in de rubriek ‘vrije tijd’.

Begeleiding

Soms is het nodig om extra hulp in te schakelen als je alleen woont. Je kan beroep doen op een dienst die jou ondersteunt. Zo heb je iemand die jou helpt bij bijvoorbeeld je administratie, dagbesteding, opleiding, vrije tijd, huishouden, mobiliteit, budgetbeheer, communicatie, relaties, … . Je kan beroep doen op Rechtstreeks Toegankelijke hulp of RTH. Hoe je deze ondersteuning kan aanvragen, kan je vinden bij 'Met begeleiding'.

Tips & tricks

Als je de stap wil zetten om alleen te gaan wonen doe je dit best niet tegelijkertijd met een andere grote verandering in je leven, zoals bijvoorbeeld beginnen werken of studeren.


Bereid je goed voor, gebruik hiervoor hulp. Neem voldoende tijd.


Oefen bepaalde aspecten van alleen wonen , bv. zelfstandig koken, leefruimte onderhouden (alles tegelijk is veel) nog voor je zelfstandig gaat wonen.