Ga terug naar overzicht Boodschappen doen

Boodschappenlijst

Voor je naar de winkel gaat om boodschappen te doen, bedenk je wat je precies nodig hebt. Onderstaande tips en informatie helpen je bij het voorbereiden van het naar de winkel gaan.

Nagaan wat je nodig hebt

Voor je naar de winkel gaat, ga je eerst na welke etenswaren er nog aanwezig zijn. Wat ligt er nog in de koelkast, de diepvriezer en de voorraadkast? De producten die (bijna) op zijn of ontbreken, schrijf je op je boodschappenlijstje.

Overloop verschillende categorieën om niets te vergeten (bv. voeding, drank, huishoudproducten).

Voordelen:

  •  Voorkom je dat je te veel of te weinig etenswaren aankoopt in de supermarkt.
  • Geheugensteun. Een boodschappenlijst voorkomt dat je in de winkel niet meer weet wat je allemaal wou kopen. 

Papieren boodschappenlijst

Hang een bord of boodschappenlijst in de keuken. Als je merkt dat er een product bijna op is (bv. er is nog maar één rol toiletpapier), schrijf je dit op het boodschappenlijstje. Zo weet je perfect welke producten je nodig hebt als je naar de supermarkt gaat. Verder is het handig als je er de hoeveelheden bij schrijft.

Er zijn producten die we bijna dagelijks gebruiken. Kijk voor het winkelen na of je deze producten moet aankopen. Dergelijke producten zijn bijvoorbeeld: brood, bakboter, olijfolie, peper & zout, ui, kruiden,..

Tot slot kan je kijken of je producten op je boodschappenlijstje hebt opgeschreven die je nodig hebt om gezond te blijven zoals: volkorenbrood, groenten en fruit,..

Digitale boodschappenlijst

Er zijn een aantal apps beschikbaar waarbij je een boodschappenlijst op je smartphone/iPhone kan ingeven, zoals 'Out of Milk' en Google Keep.

Kortingsbonnen, acties, prijzen vergelijken

Winkels sturen via de post folders op waarin kortingsbonnen of acties te vinden zijn. Als je beslist hebt naar welke winkel je gaat, kan je in de folder van die winkel kijken of er voor producten die jij wil kopen interessante kortingsbonnen in staan. Knip deze dan uit, lees na wat de voorwaarden zijn en geef hem af aan de kassa bij aankoop van het product.

Om geld te besparen, kan je de prijzen in verschillende winkels vergelijken. De ene winkel is namelijk goedkoper dan de andere. 

Hulpmiddelen

App: Slim koken

Een boodschappenlijst, kook- en bewaartips en allerlei recepten

App: MyShopi

Een boodschappenlijst

Klik hier voor de link

Tips & tricks

Een voorraadlijst aanmaken met producten die je zelf graag eet en in huis hebt zoals; aardappelen, thee, pasta, mayonaise, koekjes, drank,.. is aangewezen. Je kan de lijst voor het winkelen overlopen en wanneer je merkt dat deze producten bijna op zijn, kan je ze bij op je boodschappenlijstje schrijven.


Schrijf je boodschappen op in de volgorde van je looproute in de supermarkt. Hierbij is het handig om de producten die bij elkaar horen naast elkaar neer te schrijven. 

Bijvoorbeeld: GROENTEN: 4 wortelen, 1 gele paprika, 1 rode paprika, 1 look, ... 
Bijvoorbeeld: BROOD: 3 sandwiches, 1 klein grof brood, ...


Als je een weekplanning van eten opstelt, kan je hier ook steeds rekening mee houden bij het opstellen van je boodschappenlijst. Als je weet wat je gaat klaarmaken, kan je de producten die je nodig hebt meteen op je boodschappenlijstje schrijven.