Ga terug naar overzicht Vrije Tijd

Voorwaarden

Als je je vrije tijd invult, kies dan een activiteit die jou een goed gevoel geeft. Het mag je niet meer energie kosten dan dat het je energie oplevert. Je vrijetijdsbesteding zal aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.

Wat zijn voor jou geschikte omgevingen?

Een goed gevoel hangt niet alleen af van de vrijetijdsbesteding zelf. De omgeving waarin je je vrije tijd doorbrengt, hebben een net zo grote invloed op het gevoel dat je ervan krijgt.

Bijvoorbeeld sporten kan een heilzame vrijetijdsbesteding zijn. Wanneer je je lichamelijk inspant, maken je hersenen endorfine aan. Deze stof zorgt ervoor dat je je opgewekt en energiek voelt. Maar als de luide muziek in de fitnessclub jou stress bezorgt, dan is daar gaan fitnessen voor jou niet de beste keuze. De omgeving verhindert dat je er echt van kan genieten.

Welke verplaatsing is praktisch haalbaar?

Te voet, met de fiets, met de auto en/of met het openbaar vervoer? Dit is belangrijk om te weten als een activiteit buitenshuis plaatsvindt. De locatie moet voor jou gemakkelijk bereikbaar zijn. Bekijk hoe lang je over de route doet en of je dit kan inplannen in je agenda.  

Kijk bij het thema verplaatsing voor meer informatie.

Wat is je budget?

Sommige vrijetijdsbestedingen kosten geld. Een toegangskaartje voor een theatervoorstelling, de aanschaf van een muziekinstrument, lidgeld voor een sportclub, het zijn enkele voorbeelden van noodzakelijke kosten die je in bepaalde gevallen moet maken.

Heeft je vrijetijdsbesteding een negatieve invloed?

Er zijn vrije tijdskeuzes die jou rust en energie geven, maar die tegelijkertijd schadelijk zijn voor je gezondheid, welzijn en sociale contacten.

  • Bijvoorbeeld te vaak en te lang de computer gebruiken veroorzaakt pijn in je nek, armen en handen.

  • Hoe meer vrije tijd je besteedt aan je hobby’s en interesses, hoe minder tijd je doorbrengt met familie en vrienden. Communiceer hierover met de mensen die je omringen en je dierbaar zijn. Afspraken maken over de hoeveelheid tijd die ze met je willen doorbrengen, kan spanningen vermijden.
  • Als jouw vrijetijdskeuze ervoor zorgt dat je je afspraken met je werk of school niet nakomt of je werk niet meer uitvoert, vinden zij dat niet prettig, en kan je problemen krijgen zoals slechte cijfers of je werk verliezen.

Tips & tricks

Creëer een apart rustig hoekje waarin je een boek kan lezen. Ik richt mijn stoel zelfs naar een hoek van de kamer, zodat er zo weinig mogelijk andere prikkels op me afkomen. Sindsdien kan ik echt genieten van een boek.

A.


Ik probeerde een vrijetijdsinteressetest in te vullen, maar …

Het voordeel van een online interessetest is dat je snel een overzicht van mogelijke activiteiten krijgt. Het nadeel is dat je telkens moet kiezen uit 2 interesses en/ of activiteiten. Het kan zijn dat beide keuzemogelijkheden je niet aanspreken. Schrap dan de optie die je het minst aantrekkelijk vindt.


 

Vermoed je dat een vrijetijdsbesteding een negatieve invloed heeft op je gezondheid, je relaties en/of je functioneren op school of je werk? Bespreek het met iemand die jou goed kent en die je vertrouwt. Deze persoon kan je ondersteunen bij het zoeken naar manieren om hiermee om te gaan.