Ga terug naar overzicht Vrije Tijd

Plannen

Een goede planning van je vrije tijd is belangrijk. Je hebt vaak nog andere activiteiten waar je rekening mee moet houden, zoals studeren of werken, familiebezoeken, dagelijks terugkerende activiteiten als eten of slapen.

Verschillende soorten planningen

Je keuze hangt af van wat je moet plannen en van wat jij gemakkelijk vindt. Tegenwoordig bestaan er heel wat hulpmiddelen om je te helpen plannen (bv. apps op smartphone of tablet, Google calendar, online kalenders, etc.).

Het is handig om een overzicht te hebben waarop je terugkerende activiteiten of hobby's staan. Bepaalde vrijetijdsactiviteiten zullen gedurende een bepaalde periode telkens op dezelfde dag en hetzelfde uur plaatsvinden. Deze kan je noteren op je kalender of in je agenda, samen met de locatie waar ze doorgaan. 

Veranderingen in de planning of plots tijd over hebben

In de meeste gevallen weet je van te voren wanneer en hoeveel je vrije tijd hebt. Maar soms gebeurt het dat er onverwacht tijd vrij komt in je planning. Iemand zegt bijvoorbeeld een afspraak af, of een les gaat niet door.

Vaak helpt het je planning  op papier te zetten zodat de verandering zichtbaar is en je kan zien welke invloed de verandering op je verdere dagverloop heeft.

Als je op voorhand een reserve-activiteit hebt bedacht kan je deze doen tijdens deze plotselinge momenten van vrije tijd. Je kiest best iets dat geen verdere organisatie vraagt en dat je overal kan doen. Voorbeelden zijn:

  • lezen
  • muziek luisteren met een hoofdtelefoon
  • een wandeling maken
  • surfen op het internet met je smartphone
  • een kruiswoordraadsen invullen
  • een puzzel maken
  • niets doen
  • kleuren
  • ...

Tip: varieer eens in je reserve-activiteiten.

 

Hulpmiddelen

Dagplanning

Op www.autiplan.nl kan je gratis een handige dagplanning opstellen

Weekplanner

Sjabloon om een weekplanning te maken

Cloudina kalender

Deze gebruiksvriendelijke kalender is zeer eenvoudig in gebruik en aangevuld met handige opties. De afspraken (elk aangegeven met een foto) en de beschrijving van de afspraken verschijnen op het scherm als een lijst waar de gebruiker makkelijk door kan scrollen. Door te tikken op een afspraak, worden de details van een afspraak getoond op een ander scherm. De datum, de starttijd en de eindtijd worden zichtbaar. Door op het scherm te tikken keert de gebruiker terug naar de lijst van afspraken. De kalender is ook uitgerust met een tijdsindicatie systeem. Dit geeft weer hoeveel tijd er nog rest voor het begin van een afspraak.

Tips & tricks

Een widget toont mijn lijstje met agendapunten op het starschem van mijn smartphone. Dat is heel overzichtelijk en handig.

Miriam, 34 jaar


Gebruik je smartphone om jezelf te herinneren aan zaken, bijvoorbeeld via je wekker, herinneringen (afhankelijk van je toestel).


Plan het uur in waarop je moet vertrekken en niet alleen het uur waarop je ergens moet zijn.