Ga terug naar overzicht Studeren

Praktijkvakken

Tijdens praktijkvakken leer je toepassen wat je in theorie geleerd hebt. Deze oefeningen zijn belangrijk, want het is niet omdat je weet hoe iets moet, dat je het dan ook effectief kan uitvoeren.

Praktijkvakken doen vaak een beroep op je voorstellingsvermogen, zeker in meer sociale richtingen. Tijdens een lerarenopleiding moet je soms bijvoorbeeld doen alsof je medestudenten een klasgroep zijn aan wie je les moet geven. Als je je dit moeilijk kan voorstellen, loopt deze opdracht wellicht niet zo vlot.

Het kan zijn dat je wel slaagt voor het praktijkvak, maar dat je moeite hebt om wat je leerde tijdens een praktijkvak over te brengen naar een andere context of naar een echte werksetting. Dan voelt een praktijkvak niet zo zinvol aan. Wat je hierbij vooral kan helpen is echte praktijkervaring. Probeer als het mogelijk is via vrijwilligerswerk praktijkervaring op te doen die aansluit bij je opleiding, zodat je de theorie en het praktijkvak hieraan kan koppelen.

Als je echt moeite hebt met een bepaalde praktijkopdracht, is het soms mogelijk om een alternatieve opdracht te maken, of om bijvoorbeeld extra echte praktijkuren te presteren.

Tips & tricks

Ik deed vrijwilligerswerk in een opvangcentrum. Ik ben ervan overtuigd dat deze praktijkervaring mij heeft doen slagen in mijn opleiding pedagogie.


Ik deed op aanraden van mijn GOn-begeleider vakantiewerk op de ICT-afdeling van een bedrijf. Sindsdien weet ik dat deze richting echt bij mij past, dat dit echt iets voor mij is.