Ga terug naar overzicht Studeren

Organisatie

Orde en netheid is belangrijk

Een goed georganiseerde omgeving is belangrijk om je spullen snel terug te vinden en om efficiënt te kunnen studeren. Het organiseren van een omgeving is de ruimte opdelen zodat je een overzicht krijgt van waar spullen liggen en welke plaats dient voor welke activiteit.

In het hoger onderwijs krijg je de leerstof voor een opleidingsonderdeel op verschillende manieren aangeboden. Zo kunnen er boeken zijn, slides, een cursus, je eigen samenvattingen en schema’s. Om ervoor te zorgen dat je alles nog terugvindt en geen belangrijke documenten verliest is het nodig om je omgeving te organiseren.

Het is voor sommige studenten moeilijk om een vaste plaats te geven aan boeken of spullen. Vaak is het ook lastig om de verschillende materialen voor één opleidingsonderdeel geordend bij elkaar te bewaren. Toch kan dit je heel wat tijd besparen.

Tips voor orde en netheid

 • Je kunt je schoolmateriaal structureren door het op een vaste plaats te leggen, bv. een bureau, boekenkast, ...
 • Bundel je materiaal per vak of opleidingsonderdeel. Losse papieren of slides kan je per vak in een map steken. Het is soms gemakkelijk om per vak een map in een andere kleur te hebben zodat je weet welke map je moet meenemen op de dag dat je les hebt van dit vak of wanneer je voor dit vak wilt studeren.
 • Noteer op mappen wat er in zit.
 • Verdeel je mappen in onderdelen. Welke verdeling je kiest, hangt af van jouw voorkeur en van het vak. Je kan een map bijvoorbeeld onderverdelen in de hoofdstukken, maar ook volgens studiemateriaal (bv. notities, cursus, leesmateriaal, practicumoefeningen, taken).
 • Het is handig als je van zo weinig mogelijk verschillende bronnen gebruik moet maken bij het studeren voor een examen. Daarom kan het bijvoorbeeld handig zijn om belangrijke extra informatie uit je handboek bij je notities en/of je slides te schrijven. Als je dan voor je examen moet gaan studeren, heb je enkel nog je eigen papieren nodig en het handboek niet meer.
 • Nummer je notitiepagina's.
 • Geef een lettercode aan elk vak (bijvoorbeeld: ontwikkelingspsychologie = OP, Methoden en technieken = MT). Deze code kan je gebruiken om je pagina’s met notities te nummeren tijdens de les (bv. OP1, OP2, etc.), of om in je agenda te plannen, of om op teksten te noteren. Zo vind je achteraf alles beter terug.

Een studieplek inrichten

Om te kunnen studeren, heb je best een plaats waar je ongestoord kunt zitten en waar al je benodigde materiaal binnen handbereik ligt. Meestal helpt het als er zo weinig mogelijk afleidingen zijn. Afleidingen kunnen bijvoorbeeld zijn: mensen die je storen, mensen horen praten, muziek, rondslingerend materiaal, … Je kunt je omgeving zo proberen inrichten dat je zo geconcentreerd mogelijk kunt studeren.

Tips om een studieplek in te richten

 • Zoek een ruimte waar je stil en ongestoord kunt studeren. Hang desnoods een bordje “Gelieve niet te storen” aan de deur.
 • Als geluid je afleidt, kan je oordopjes of een hoofdtelefoon gebruiken.
 • Leg al het materiaal dat je niet nodig hebt om te studeren op een andere plaats zodat je het niet ziet liggen.
 • Studeer telkens op dezelfde plaats. Zorg voor een bureau en kast waar je je studiemateriaal in kunt opbergen.
 • Schakel je GSM en andere sociale media uit tijdens het studeren.
 • Gebruik een opvouwbare concentratiehoek om niet afgeleid te worden.

Hulpmiddelen

Hoofdtelefoon

Een hoofdtelefoon onderdrukt omgevingsgeluiden, waardoor je je beter kan concentreren.

Noise cancelling hoofdtelefoon

- hoofdtelefoon die omgevingsgeluid volledig onderdrukt
- te koop in elektrozaken
- nadeel: nogal duur

Oordopjes

Er zijn gewone oordopjes die je bijvoorbeeld kan kopen bij de apotheek of bij hoorcentra.
Er bestaan verschillende soorten oordoppen, bijvoorbeeld om te slapen, voor muziek, om te zwemmen, om te reizen, voor motorrijders, etc.
In hoorcentra kan je ook oordopjes op maat laten maken die quasi onzichtbaar zijn in het oor.

Ambiance app

Ambiance is een app waarmee je de perfecte atmosfeer qua geluid kan creëren.

 

Opvouwbare concentratiehoek

Er bestaat een opvouwbare concentratiehoek (Study Buddy), die je hier kan kopen.

Mits enige handigheid (of met de hulp van iemand anders) kan je misschien zelf een concentratiehoek maken.

Tips & tricks

Ik had altijd last van geluiden rondom mij en kon me niet concentreren. Sinds ik een hoofdtelefoon gebruik, voel ik me minder moe 's avonds en krijg ik mijn taken sneller af.


Ik heb lang gezocht naar geschikte oordopjes, maar nu heb ik ze eindelijk gevonden. Ik heb Sleepsoft oordopjes (Alpine) bij de apotheker gekocht. Onlangs gebruikte ik ze op een congres en de spreker kon ik nog goed verstaan, maar het achtergrondgeluid was weggefilterd.

Miriam, 34 jaar


Ik gebruik het liefst wassen oordopjes. Ze nemen volledig de vorm van je oor aan, irriteren minder en zijn minder zichtbaar. Je vindt wassen oordopjes o.a. in een drogisterij, in de supermarkt.

Hannes, 25 jaar