Ga terug naar overzicht Vriendschap

Soorten vrienden

  • Helemaal bovenaan in het rijtje staan je beste vriend(en). Dit zijn personen aan wie je bijna alles kan vertellen, op wie je altijd op kunt rekenen en die je volledig kan vertrouwen. Mensen die je niet beoordelen, veroordelen, gewoon nemen zoals je bent met je gedachten en meningen.
  • Alle andere mensen die je aardig vindt, met wie je interesses deelt en met wie je nu en dan tijd doorbrengt zijn vrienden. Deze vriendschappen draaien rond iets gemeenschappelijks, en de vriendschap verdwijnt meestal ook als het gemeenschappelijke verdwijnt. Als na het wegvallen van het gemeenschappelijke de vriendschap blijft, dan kan je deze waarschijnlijk bij je ‘beste vrienden’ rekenen.
  • Kennissen zijn mensen die je kent maar met wie je niet veel extra tijd doorbrengt. Dit zijn bijvoorbeeld klasgenoten, vrienden van vrienden, … Je gaat met hen om omdat jullie beiden iets gemeenschappelijk hebben, vaak de plaats waar jullie moeten zijn (werk, school, …), maar je brengt er weinig tijd mee door.
  • Familie, of toch bepaalde familieleden kan je soms tot je vriendenkring rekenen, zie ook verder bij het thema familie.

Hulpmiddelen

Relatiecirkels

Dit document met relatiecirkels geeft een overzicht van welke relaties er zijn. Relatiecirkels geven visueel weer welke relaties iemand heeft. Druk het document af en vul het in om meer zicht te krijgen op je persoonlijke relaties.

Lijst met contacten

Een lijst met contacten, met namen van personen die je kan contacteren als je een vraag of een probleem hebt.

Deze lijst dient ter inspiratie. Pas hem aan volgens je eigen behoeften, eventueel samen met een vertrouwenspersoon.

Tips & tricks

Maak een lijst met contacten. Vraag aan mensen uit je netwerk of ze erop willen staan en wat ze kunnen doen. Een fictief voorbeeld van zo’n lijst vind je hier.

 

Doe een beroep op brugfiguren. Mensen komen en gaan in je leven. Dikwijls kom ik eenzelfde probleem terug tegen en dan zou ik contact willen opnemen met de persoon die me de vorige keer geholpen heeft, omdat ik gewoon niet meer precies weet wat er toen fout gelopen is en hoe het opgelost is en wat het verband is met de huidige situatie. Daardoor is het moeilijk om te leren uit fouten en moeilijkheden te voorkomen.