Ga terug naar overzicht Vriendschap

Ruzie

In elke relatie zijn er wel eens meningsverschillen of ruzies. Echte vrienden kunnen dit oplossen, tenzij er iets is gebeurd dat onvergefelijk is. Het is belangrijk dat er over ruzies en meningsverschillen gepraat wordt. Anders kunnen de ergernissen zich opstapelen en dat schaadt jullie vriendschap.

Hoe kan je tegen een vriend zeggen dat je iets niet leuk vindt:

 • Bereid op papier voor wat je wil zeggen
 • Zorg ervoor dat jullie alleen zijn
 • Kies een rustige omgeving waar niet te veel mensen jullie kunnen horen praten
 • Praat op een rustige manier (niet roepen of schelden)
 • Vertel wat je dwars zit
 • Vraag waarom hij of zij iets deed
 • Geef de mogelijkheid om te reageren
 • Luister naar wat je vriend te zeggen heeft
 • Zeg dat je dit in de toekomst liever niet zo hebt en vertel wat je verwacht
 • Vraag of ze begrijpen waarom je dit niet leuk vindt
 • Probeer samen naar een oplossing te zoeken

Als je het moeilijk vindt om hierover te praten, kan je een brief of e-mail schrijven aan de persoon, zodat je je woorden zorgvuldig kan uitkiezen. Schrijf in de brief of e-mail dat je het gemakkelijker vindt om het op deze manier te zeggen. Als je schrijft dat je de persoon niet wil kwetsen, maar deze boodschap net geeft omdat je de vriendschap waardeert, kan de ander de boodschap iets makkelijker aannemen.

Een vriendschap is soms niet meteen hersteld. Geef elkaar wat tijd na een ruzie. Je kunt de andere nergens toe dwingen. In het beste geval kom je samen tot een compromis dat voor allebei aanvaardbaar is. Als jij fout bent, geef dit dan toe en zeg tegen de persoon dat het je spijt.

Goede vrienden kunnen onbedoeld kwetsen (bv. een afspraak op het laatste nippertje afzeggen zonder te beseffen dat dit stress veroorzaakt bij jou). Misverstanden komen voor in alle relaties, maar goede vrienden stellen alles in het werk om het weer goed te maken, om de problemen uit te klaren, en elkaar beter te begrijpen.

Hulpmiddelen

BOEK: Zo begrijpen ze je wel

Zo begrijpen ze je wel Een boek over feedback geven, doorvragen, luisteren, met veel communicatietips.

Dit boek leert je in de communicatie met anderen niets als vanzelfsprekend aan te nemen en altijd te toetsen of jij begrijpt wat de ander bedoelt en of de ander begrijpt wat jij bedoelt. Want andere mensen zijn echt anders! En voor je het weet, praat je langs elkaar heen, ontstaan er misverstanden of erger nog, fikse irritaties. Om met al die verschillende mensen te kunnen communiceren en relaties te onderhouden, is het van belang dat je verschillende technieken en vaardigheden kunt inzetten.

Auteurs: Ellen Steffens & Estrella Meijs

BOEK: Menselijke communicatie

 

menselijke communicatie

De complexiteit van de menselijke communicatie wordt in dit werkboek op bevattelijke wijze uiteengezet voor een breed publiek. De lezer wordt getoetst aan herkenbare situaties. Communicatie is beïnvloeding; een raadsel, dat mensen nog zoveel met elkaar kunnen delen. Taal is complex; een wonder, dat wij elkaar kunnen verstaan.

Auteur: Rita Steens

Tips & tricks

Geef feedback in de vorm van een ‘ik-boodschap’:

-          rustig en objectief het concrete gedrag van de ander beschrijven
-          zeggen welk effect het had op jou, waarom het je stoorde
-          zeggen hoe je je daarbij voelde

 

Ik begrijp de feedback van anderen niet altijd. Daarom vraag ik expliciet om duidelijke feedback te geven en blijf ik vragen stellen tot ik weet wat men van mij verwacht.

Het misverstand zit vaak in het feit dat anderen mijn gedrag foutief interpreteren. Mijn stagementor gaf de volgende feedback: “Als je de afspraken altijd wilt veranderen, moet je begrijpen dat mensen geïrriteerd raken.” Ik voelde me niet aangesproken, want ik wilde de afspraken niet veranderen, ik vond ze gewoon niet duidelijk.

 

Als ik iets delicaat moet bespreken met iemand, dan maak ik op voorhand een lijstje met dingen die ik wil bespreken (meestal in mijn hoofd). Dan ga ik naar de persoon en zeg ik wat er is. Als ik dan kan vasthouden aan de standpunten die ik op voorhand bedacht heb, geeft me dat veel houvast tijdens het gesprek.

Ben, 24 jaar

 

Wanneer je moeite hebt met het uiten of verwoorden van je emoties, verzin dan zelf een nieuw woord waarmee je duidelijk maakt hoe je je voelt. Leg aan anderen uit wat dit woord voor jou betekent en vanaf dan kan je het gebruiken.

 

Maak ruzie via mail in plaats van in het echt. Op die manier ontsnap je aan een woordenvloed. Je denkt na over wat je schrijft en zal daardoor minder impulsief dingen zeggen waarvan je achteraf spijt hebt.