Ga terug naar overzicht Vriendschap

Nieuwe vrienden leren kennen

Toevallig

Vriendschappen ontstaan meestal toevallig wanneer mensen met een aantal dezelfde interesses elkaar tegen komen.

Soms kom je in contact met mensen in het dagelijks leven, zoals op school, op het werk, op café, in de sportclub, in de buurt waar je woont, op de jeugdbeweging, op vakantie, of ergens anders. Je krijgt contact met iemand, en als jullie contact blijven houden dan ontstaat een vriendschap.

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om nieuwe vrienden te maken. Sommige mensen doen dit heel vlot, anderen minder vlot.

Actief op zoek gaan

Je kunt actief op zoek gaan naar nieuwe vrienden. Beschouw dit vooral als ‘je openstellen voor mogelijke vriendschappen’. Denk na over wat jij belangrijk vindt aan een vriend of vriendin (bv. dezelfde hobby, iemand om mee te praten). Denk dan waar je zo iemand kunt tegenkomen en ga daar naartoe.

Je kan zelf bijeenkomsten organiseren (bv. buurtfeest, reünie met studiegenoten, quiz, fietstocht) om mensen te ontmoeten.

Sociale media

Je kunt nieuwe vrienden ontmoeten op het internet, op allerlei verschillende sociale media (Facebook, Twitter, chat, datingsites, …).

  • Je kunt bevriend worden met mensen die je al eens hebt gezien maar niet in het echt durft aanspreken. Hiervoor zijn sociale media een goede oplossing. Eerst praat je via sociale media om dan uiteindelijk in het echt af te spreken.
  • Je kunt bevriend worden met mensen die je voordien niet kende. Iemand voegt jou bijvoorbeeld toe omdat jullie een gemeenschappelijke vriend blijken te hebben.
  • Je leert iemand kennen door te gamen. Je leert elkaar online kennen en praat met elkaar waardoor je uiteindelijk vrienden wordt.

Opgepast

  • Vertel in het begin niet te veel persoonlijke dingen
  • Zorg ervoor dat je de eerste keer niet alleen met deze persoon afspreekt. Neem een andere vriend of vriendin mee voor als het tegenvalt.
  • Zoek niet te frequent contact en volg het tempo van de ander. Temper je eigen drang om contact te zoeken als je de neiging hebt hier nogal snel in te gaan. Spreek af wanneer je de volgende keer belt, mailt, elkaar ontmoet.

Tips & tricks

Soms vraag ik aan anderen om wat geduld te hebben. Een nieuwe relatie aangaan voelt als het wandelen op een brug over een ravijn, zonder te weten hoe diep de ravijn is en zonder te weten hoe veilig de brug is. Als ik eenmaal aan de overkant ben, durf ik wel gemakkelijker over de brug komen, omdat ik weet dat ze stabiel is.

Ben, 24 jaar