Ga terug naar overzicht Liefde

Tijdens een relatie

Soms helpen de volgende tips in een relatie

Bouw je relatie rustig op. Jullie hoeven na jullie eerste afspraakje nog niet samen te gaan wonen of te trouwen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om elkaar en elkaars verwachtingen te leren kennen (bv. op vlak van aantal keer afspreken, qua samenwonen, op seksueel vlak). Je kunt met je partner praten over de stappen in jullie relatie. Wat heeft je partner graag en wat wil hij of zij nog liever niet. Door je aan deze afspraken te houden bouw je een zo goed mogelijke relatie op. Wanneer je je niet aan deze afspraken houdt of te snel wil gaan dan kan dit afschrikken en leiden tot het einde van jullie relatie. Je kan zelf ook duidelijk zeggen wat je al wel of niet wilt. Wanneer je partner zich niet aan deze afspraken houdt dan kan je dit met hem of haar bespreken.

Praat over elkaars gewoontes en routines en maak hier duidelijke afspraken over. Wanneer je in een nieuwe omgeving komt, zijn de regels onduidelijk en valt de structuur volledig weg. Maak met je partner nieuwe regels waar jullie zich allebei goed bij voelen. Spreek expliciet uit wat je verwacht, de ander kan niet zomaar weten wat jij denkt en voelt.

Trek je niet te veel aan van wat anderen van jullie relatie vinden. Zolang jullie allebei gelukkig zijn, is het goed. Wees je er wel van bewust dat mogelijks niet iedereen akkoord is met je relatie. Je kan dit dan met hen bespreken. Probeer te begrijpen waarom men niet achter je relatie staat.

Vergelijk je relatie niet met die van anderen. Elke relatie is anders. Elke relatie heeft zijn eigen kenmerken. Het leuke aan een relatie is dat jullie iets kunnen opbouwen dat van jullie samen is.

Wees attent voor elkaar. Bij een relatie geven partners elkaar soms onverwacht iets (een compliment, een cadeautje, …). Veel mensen worden graag verrast met leuke dingen. Zo laat je zien dat je om hen geeft. De verwachting om dit te doen wordt meestal niet uitgesproken. Wanneer je niet weet wat je partner van je verwacht dan kan je dit aan hem of haar vragen.

Spreek af hoe vaak jullie elkaar zien. Spreek bijvoorbeeld een vast moment af in de week waarop jullie elkaar zien. Probeer zo weinig mogelijk afspraken op het laatste moment af te zeggen. Dit kan heel vervelend zijn. Wees er zelf telkens op voorbereid dat een afspraak op het laatste moment kan worden afgezegd door omstandigheden (bv. ziekte). Plan een reserve-activiteit in voor als dit gebeurt.

Als het even niet zo goed gaat. Het kan soms minder goed gaan. Een relatie of persoon die volledig voldoet aan al jouw verwachtingen bestaat helaas niet. Dit is normaal aangezien iedereen uniek is. Mensen beginnen vaak een relatie met iemand waarmee je dingen gemeenschappelijk hebt, maar er zullen altijd verschillen zijn tussen jullie. Jij bepaalt zelf wat je belangrijk of minder belangrijk vindt. Daarom is het goed dat je zicht krijgt op elkaars verwachtingen, zo kunnen jullie op elkaar afstemmen. In elke relatie zijn er ups-and-downs. Dit wil zeggen dat het soms goed gaat, maar soms ook minder goed.

Ga op een goede manier om met ruzie. Het is normaal dat jullie af en toe eens ruzie maken of discussiëren, zo lang het maar niet te vaak voorkomt. Wanneer je ruzie hebt met je partner dan kan je er samen over praten om tot een compromis te komen. Soms gaat het gewoon om een misverstand. Geef elkaar de ruimte om eens boos te zijn. Het is vaak beter om elkaar eventjes te laten doen en er dan pas over te praten. Tijdens een ruzie worden er zo snel woorden uitgewisseld dat je soms niet meer weet wat je moet zeggen. Het kan zijn dat je daarom dingen zegt die heel kwetsend zijn en waarvan je achteraf spijt hebt. Zorg ervoor dat je niet te lang wacht om met elkaar te praten want dan loopt de situatie misschien uit de hand.

Andere relaties blijven belangrijk. Tijdens een relatie is het normaal dat je veel bij je partner wil zijn. Let erop dat andere mensen niet het gevoel krijgen dat je niet meer met hen wil omgaan. Je kan naast je relatie nog met vrienden en vriendinnen afspreken. Bij je vrienden en familie kan je altijd nog terecht, bijvoorbeeld mocht je relatie mislopen.

Je hobby’s en werk blijven belangrijk. Je hoeft niet alles wat je daarvoor deed op te geven of aan te passen aan je partner. Je kunt je hobby’s behouden. Maak er afspraken over. Wanneer ga je met je hobby’s bezig zijn, wat verwacht je dan dat je partner doet of juist niet doet? Jullie hebben nu een relatie, dit wil zeggen dat jullie je op elkaar afstemmen en rekening met elkaar houden.

Geef elkaar de ruimte. Het kan soms fijn zijn om je eens te kunnen terugtrekken en even alleen te zijn. Jullie hoeven niet steeds alles samen te doen. Zorg ervoor dat je een eigen ruimte in huis hebt of een plaats waar je graag alleen naartoe gaat. Zeg tegen je partner dat je soms een moment voor jezelf nodig hebt.

Tips & tricks

In films worden relaties vaak mooier voorgesteld dan ze in realiteit zijn. Vergelijk je niet met de romantische ideaalbeelden van in boeken, films en series, want deze zijn heel misleidend.

 

Ik vind een liefdesrelatie heel eng. Je kan het bekijken als een schat die je moet zoeken in een duistere tempel, maar omdat je weet dat de schat de moeite waard is, ga je toch de tocht aan.

 

Opnieuw een relatie beginnen met een ex-partner voelt aan als opnieuw beginnen voor mij, want de persoon is veranderd en dus moet je weer helemaal opnieuw proberen inschatten wat de ander nodig heeft.

 

 Als je niet weet welk cadeautje je kan kopen, vraag dan advies aan een vertrouwenspersoon.

 

Ik ben niet goed in het kopen van cadeautjes, omdat ik niet kan inschatten waar iemand blij mee is. Ik ben bezorgd dat het tegenvalt, en dat ik daarna helemaal niets meer durf te kopen. Daarom heb ik besloten om spontaan geen cadeautjes te kopen, daar voel ik me beter bij.