Ga terug naar overzicht Liefde

Intimiteit

Wanneer jullie relatie serieuzer wordt, kan het zijn dat jullie relatie intiemer wordt (gevoel van warmte, verbondenheid). Hierbij hoort onder andere dat jullie elkaar fysiek leren kennen (seks). Jullie krijgen hierdoor een speciale band waarbij wederzijds vertrouwen heel belangrijk is.

Bijna iedereen is wel eens onzeker over een intieme relatie. Het is een gevoelig thema waar veel mensen vragen over hebben maar niet altijd durven stellen. Spiegel je niet te hard aan (porno)films, want daarin wordt seks anders voorgesteld dan in de meeste relaties.

Op onderstaande websites vind je allerlei informatie over seks en intimiteit:

Wanneer wordt een relatie intiem

Het duurt vaak een tijd vooraleer koppels overgaan naar een intieme relatie. Het moment waarop een relatie intiem wordt, is voor iedereen verschillend. Laat je niet opjagen en vergelijk niet met andere koppels.

Ben je klaar voor een intieme relatie?

Doe niets intiems tegen je zin. Als jij en je partner beslissen om een volgende stap in jullie relatie te zetten, dan komt dit van twee kanten. Neem jullie tijd en praat er samen over. Maak duidelijk afspraken over wat jullie allebei wel en niet willen.

Een relatie kan intiem worden als:

  • jullie allebei zeker zijn en er klaar voor zijn
  • er wederzijds vertrouwen is
  • jullie veilig vrijen

Als je niet zeker bent of je er klaar voor bent, dan kan je dit tegen je partner zeggen. Als je partner het goed met jou voor heeft, dan zal hij of zij je nergens toe dwingen en je de nodige tijd geven. Als jouw partner aangeeft dat hij of zij er nog niet klaar voor is, geef hem of haar dan de nodige tijd.

Soms is het fijner als je partner bij jou komt logeren de eerste keer dat jullie samen slapen. Omdat het zo spannend en nieuw is, kan het aangenamer zijn als je in je eigen vertrouwde omgeving bent.

Je hoeft niet meteen te vrijen als je de eerste keer bij elkaar slaapt. Dit hangt van de situatie af. Volg je gevoel en de reacties van je partner.

Discretie

Een intieme relatie brengt veel spanning en nieuwigheid met zich mee. Het is normaal dat je je nerveus voelt. Misschien wil je graag van anderen horen hoe het bij hen ging zodat je weet wat je kunt verwachten. Wees je ervan bewust dat een intieme relatie voor iedereen anders is. Doe vooral samen waar jullie zich goed bij voelen.

Het is niet de bedoeling dat iemand aan iedereen vertelt hoe zijn of haar intieme relatie is. Dit is privé en blijft in vertrouwen in de relatie. Je vertelt het hoogstens nog aan mensen die je volledig kan vertrouwen. Als je er met iemand in vertrouwen over praat of vragen stelt, denk er dan aan om geen details te delen waarvan je partner misschien liever niet heeft dat anderen ze weten.

Als je meer wil weten over bepaalde onderwerpen dan kan je dit op het internet opzoeken. Dit doe je beter thuis dan op openbare plaatsen. Gebruik bij voorkeur enkel betrouwbare websites van gekende organisaties:

Tips & tricks

Er is een verschil tussen lust en liefde. Vroeger zag ik een relatie louter lichamelijk, maar ik heb geleerd om het breder te bekijken. Liefde, dat is voor mij dan bijvoorbeeld samen een leuke activiteit doen, is ook nodig om een relatie te behouden.