Ga terug naar overzicht Familie

Ouders

Met je ouders heb je sowieso een unieke band, omdat jij dankzij hen bestaat.

Meestal woon je lange tijd bij hen in en zorgen je ouders lange tijd voor jou.

Het lijkt vanzelfsprekend als ouders heel veel voor je doen. Ouders verwachten eigenlijk ook niet echt iets terug voor hun zorgen. Toch is het fijn als je hen nu en dan laat zien dat je hen dankbaar bent:

  • door te zeggen dat je hen dankbaar bent
  • door een knuffel te geven
  • door een compliment te geven
  • door een kleine attentie te geven

Als je bij je ouders woont, maak dan goede afspraken over het huishouden, uitgaan, privacy, communicatie. Het hebben van een eigen plek (bv. de zolderverdieping) biedt rust.

De meeste mensen maken wel eens ruzie met hun ouders. De band met je ouders kan hecht zijn, kan een goede relatie met weinig contact zijn, kan onverschillig zijn, of kan negatief zijn.

Praten met je ouders over jezelf of je moeilijkheden kan heel emotioneel zijn, omdat je ouders zelf emotioneel reageren in zo’n gesprek. Daarom is dit voor sommigen te moeilijk. Als je weet dat ouders het jammer vinden dat je weinig met hen praat, zeg dan dat je weet dat je bij hen terecht kunt, maar dat het te gevoelig ligt voor jou.

Tips & tricks

De persoon die je het meest vertrouwt kan familie zijn, maar dat kan ook een vriend, een collega, een begeleider, etc. zijn.

 

Je bent je er niet altijd van bewust dat je een eigen plek nodig hebt, tot je er een hebt. Dan besef je dat dit ongelooflijk veel rust brengt.