Ga terug naar overzicht Familie

Broers en zussen

Je hebt een broer- of zus-relatie als je dezelfde ouders deelt. Net als bij je ouders, is dit een levenslange relatie die je niet kan kiezen. Omdat deze band niet kan verbroken worden, durven mensen vaak meer zichzelf zijn bij hun broer of zus.

De meeste mensen maken wel eens ruzie met hun broer of zus. De band met je broer of zus kan een hechte vriendschap zijn, kan een goede relatie met weinig contact zijn, kan onverschillig zijn, of kan negatief zijn.

De relatie met broers/zussen wordt vaak beter naarmate iemand ouder wordt. Je broers of zussen zijn referentiefiguren: ze hebben dezelfde achtergrond en zijn generatiegenoten. Je draagt een gezamenlijke link met het verleden en hebt veel kans om in de toekomst samen te blijven.

Hulpmiddelen

BOEK: Broers en zussen van speciale en gewone kinderen

Boek voor iedereen die - vanuit persoonlijke interesse of beroep - meer wil weten over broers, zussen, hun relatie en de betekenis ervan.

Auteur: Frits Boer

Tips & tricks

Mijn zus zei dat ze het erg vond dat ik nooit contact met haar zoek, behalve als ik iets nodig heb. Nu let ik erop om vaker contact te zoeken, gewoon om te horen hoe het gaat. Dat apprecieert ze.

 

Als ik problemen heb, dan ga ik naar de persoon die ik het meest vertrouw. Voor mij is dat mijn zus.

Gert, 26  jaar

 

"Your siblings are your best link to your past and the people most likely to stick with you in the future." 

Bas Luhrman