Ga terug naar overzicht Eten en koken

Koken

Benodigdheden

Voordat je kan beginnen met het koken, heb je een aantal materialen nodig in de keuken om eten voor te bereiden, te koken, te eten en op te ruimen.

Keukengerei
Onderstaande gebruiksvoorwerpen kunnen je helpen in de keuken om te koken.

  • Potten en pannen (wokpan, kookpan, steelpan, bakpan, soeppot)
  • Pannenonderzetters
  • Scherpe messen, Aardappelschiller
  • Snijplank
  • Weegschaal, maatbeker
  • Blikopener, kurkentrekker
  • Houten lepel, soeplepel
  • Vergiet
  • Bewaardozen

Huishoudtoestellen
Er zijn allerlei hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden in de keuken:

  • Mixer
  • Stoomkoker
  • Frietketel
  • Broodrooster
  • Koffiezetapparaat
  • ...

Servies
Platte borden, diepe borden of soepkommen, ontbijtborden, ...
Glazen, theeglazen, koffiekoppen, wijnglazen, ...
Bestek: vork, mes, lepel, koffielepel, ...

Bij de afwas

  • Afwasborstel
  • Schuursponsje
  • Vaatdoeken
  • Afdruiprek
  • Afwasmiddel
  • Handdoek
  • ... 

Belangrijk bij het bereiden van voedsel

Hygiëne

  • Vaatdoeken bevatten veel bacteriën. Leg deze voor het koken uit de buurt van je werkblad. 
  • Was je handen voor je start met het bereiden van het eten. Wanneer je je neus moet snuiten of naar het toilet gaat, was je je handen terug. 
  • Zorg er steeds voor dat de keuken en alle keukengerei proper zijn.
  • Plaats tijdens of na het koken de gebruikte spullen direct in de vaatwasser zodat je werkruimte altijd schoon is. 

Verzamelen benodigdheden
Voor je start met het koken denk je eerst na welke benodigdheden je nodig hebt. Verzamel deze.

Ontdooien van voedsel
Laat voedsel zoals vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water. Leg het vlees afgedekt op een bord in de koelkast. Zo voorkom je de uitgroei van ziekmakende bacteriën. 

Kleinere stukken vlees kun je ook ontdooien in de microgolf met de ontdooistand. Bereid het vlees dan wel direct na het ontdooien

Houdbaarheid
Wanneer je producten opent, kijk dan of het product nog niet vervallen is. Wanneer je een product neemt dat al open is, kijk dan naar de bewaarinstructie. Er kan bijvoorbeeld staan: ‘Na opening nog één dag houdbaar.’ Bij twijfel kan je er aan ruiken of kan je er een stukje van proeven. Als het goed ruikt en goed smaakt, kan je het product gebruiken.

Groenten koken
Inschatten hoe lang groenten moeten koken is moeilijk want er bestaat geen vaste kooktijd per groenten.

Op deze website staan richtlijnen voor de kooktijden van groenten: http://www.voedingscentrum.nl/

Met een stoomkoker gaan er minder vitamines verloren.

Bereiding van vlees
Voor de bereiding van vlees is het aangeraden om het vuur niet te hard te zetten. Doe je dit toch, dan heb je de kans dat het vlees van buiten zwart wordt, terwijl het binnenin nog koud is.

Blijf in de buurt
Als je het vuur niet in het oog houdt, kunnen er dingen overkoken, iets verbranden,..  Hierdoor is het belangrijk om altijd in de buurt te blijven voor als er iets zou mislopen. 

Oefenen
Als je nog thuis woont, is het aangeraden om je moeder of vader af en toe te helpen tijdens het koken. Zo kun je precies zien wat zij doen en kunnen zij je helpen. Door dit veel te oefenen zal je merken dat dit vlotter gaat.

Hoeveelheden

Om hoeveelheden weer te geven worden vaak afkortingen gebruikt. Hieronder zie je wat die betekenen.

  • (Kilo)grammen: gaat over hoe zwaar iets is. Dat kun je op een keukenweegschaal meten. Afkortingen die je kan tegen komen op een verpakking: Kg of kg en G of g of gr. 1 kg wordt ook 1 kilo genoemd.

  • Liters: gaat over vloeistoffen. Afkortingen die je kan tegenkomen zijn: L en l. Hieronder vind je hoeveel er ongeveer op een lepel, glas en kopje kan.

Kilo

1000 g

Liter

10 deciliter (dl)
100 centiliter (cl)
1000 milliliter (ml)

Halve liter
½ liter

5 dl
50cl
500 ml

 

1 theelepel

3 ml

1 dessertlepel

10ml

1 kopje

125 ml

1 glas

200 ml

Soorten kookvuren

Er zijn verschillende soorten vuren op de markt. Op de verpakking van de potten en pannen staat meestal duidelijk weergegeven voor welke soorten vuren ze bruikbaar zijn. 

Keramische kookplaat 

Kookpotten en pannen voor een keramische kookplaat zijn vlak en hebben een dikke bodem. 

keramische kookplaat

Inductie kookplaat

Niet alle kookpotten en pannen zijn geschikt voor een inductiekookplaat. Op de verpakking van de potten en pannen moet staan dat ze bruikbaar zijn op een inductiekookplaat. Deze kookplaat is makkelijk schoon te maken, en het is veiliger aangezien er nooit een open vuur is.

inductiekookplaat

 

Gaskookplaat 

Bij een gas-op- glaskookplaat kookt men op gas. Voordelen van met gas koken zijn de snelheid van opwarming en afkoeling.

gaskookplaat

Recepten

Het is handig om recepten te volgen. Zo weet je precies welke ingrediënten (en hoeveelheden) je nodig hebt, welke stappen je moet uitvoeren, hoe lang iets moet koken,..

 

Hulpmiddelen

Keukenwekker

Om de duur in te stellen van bepaalde kooktijden, gebruik je een keukenwekker of de timer van een smartphone.

Boek: Autisme en koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren.

Dit kookboek is ontwikkeld voor kinderen met autisme die voor hun ontspanning willen koken. Het is duidelijk, visueel gestructureerd, voorspelbaar en realistisch. 

Auteur: Karen den Dekker

ISBN: 9789075129946 

Boek: Duidelijk koken met Sandra

Dit kookboek is ontwikkeld voor jongeren en volwassenen die graag willen koken en wel wat extra hulp kunnen gebruiken.

Auteur: Sandra Cornelissen

ISBN: 9789088502385

Boek: Iedereen chef

Kookboek gemaakt door en voor jongeren met ASS.

Meer info vind je hier en hier kan je het boek bestellen. 

Auteur: BuSO Sint-Gregorius Gent

Filmpjes

Op verschillende websites vind je filmpjes waarin wordt getoond hoe je bepaalde gerechten klaarmaakt:

 

App: Lengo Cook

App waarin je je persoonlijke recepten kan opnemen, met eigen foto's.

Op deze website vind je Lengo Cook.

Tips & tricks

Het is slim om eerst na te denken over hoeveel tijd je hebt. Als je niet veel tijd hebt om te koken is het bijvoorbeeld niet slim om stoofvlees te maken omdat dit lang op het vuur moet staan. Hou dus rekening met de tijd die je hebt.


Wat je kookt verschilt vaak van seizoen tot seizoen. Op een koude winterdag zal je meer zin hebben in een warme kom soep dan op een zonnige dag. 


Het volgen van filmpjes waarin men kookt, kan het werk vergemakkelijken. Meestal staan de hoeveelheden en het recept er ook bij weergegeven. Je kan dan eerst proberen met het recept. Lukt het niet of is er iets moeilijk dan kan je het filmpje bekijken voor extra ondersteuning. 


Als je graag gerechten maakt die je thuis vaak eet kan je vragen aan je ouders of ze de hoeveelheden en recepten willen neerschrijven. Je kan deze dan verzamelen in een boek. Terwijl dat je ouders het gerecht klaarmaken kan je dit filmen en of foto’s trekken zodat het boek ook visueel wordt ondersteund.